Tabblad Getij Details


In het tabblad "Getij Details" stel je de gewenste locatie in en bij voorkeur ook de afwijking van de waterstand.

De locatie wordt ingesteld door te klikken op een locatie in de lijst. Met de aldus geselecteerde locatie wordt overal in QuickTide gerekend.

Ook met de ingestelde afwijking van de waterstand wordt in het hele programma gerekend.

Kader "Tijdstippen"

In het kader "Tijdstippen" worden van het huidige tij de tijdstippen van hoogwater en laagwater weergegeven. Ook kan het tij op een andere datum worden gekozen.

Bij het huidige getij wordt ook afgebeeld:

Noot: Wanneer met de tijdbesturingen andere datum wordt gekozen dan vandaag, dan worden deze gegevens niet afgebeeld.

Extra knop

Met de grafiek-knop rechts onderin het kader wordt de getijgrafiek voor de geselecteerde locatie getoond. Meer informatie.

Kader "Locatie"

Boven de lijst met locaties wordt weergegeven:

In de lijst met locaties kan de locatie geselecteerd worden door de naam van de locatie aan te klikken.

Het hokje vóór de namen van de locaties is bestemd om aan te vinken of de locatie voor jou interessant is. Met de twee linken onder de lijst met locaties kan de lijst beperkt worden tot uitsluitend de aangevinkte locaties. Dit maakt de lijst overzichtelijker.

Let op: wanneer de naam van de locatie begint met een sterretje "*", dan betreft het een afgeleide locatie ofwel "sublocatie." Meer informatie onder aan deze pagina.

Kader "Verval informatie"

In dit kader wordt het verval (van HW naar LW of andersom) weergegeven. Dat verval is bij springtij groter dan bij doodtij. Het relatieve verval (in het voorbeeld 37%) wordt als percentage wordt aangegeven of het een groot verval is of juist niet. 100% staat voor het hoogst optredende verval, 0% voor het laagste verval.

Kader "Hoog- en laagwaters"

In de tabel in dit kader wordt voor een viertal dagen de tijden van hoog- en laagwater weergegeven, inclusief de bij behorende waterstanden. De waterstanden in deze tabel zijn al gecorrigeerd voor de ingestelde verhoging of verlaging.

In dit kader kan de afwijking van de waterstand worden aangegeven. Dit is de verwachte afwijking ten opzichte van de waterstanden in de getijdentabel. Deze afwijking (ook wel "verhoging" of "verlaging") wordt in de uurberichten van de zeeverkeersposten vermeld.
Door het correct instellen van deze afwijking wordt de nauwkeurigheid van de berekeningen in QuickTide aanmerkelijk verbeterd.
QuickTide attendeert de gebruiker wanneer dit gegeven langer dan twaalf uur niet is gewijzigd.
Noot: De hier ingestelde afwijking geldt overal in het programma.

Extra knoppen

Met de Excel-knop is een getijdentabel naar Excel te exporteren. Excel opent met de geselecteerde gegevens, alleen de kolombreedte moeten nog even ingesteld worden.

Met de Print-knop kan een getijdentabel worden afgedrukt. Er is de mogelijkheid om deze tabel te beperken tot alleen de voor jou interessante getijden. Bijvoorbeeld: alleen de dagen met het hoogwater midden op de dag.


Sublocaties

Onderaan in de lijst met locaties is een flink aantal locaties opgenomen met een sterretje ("*") vooraf gaand aan de naam. Dit zijn "sublocaties. Het zijn locaties buiten Nederland, waarvoor geen precieze voorspellingen aanwezig zijn in QuickTide.

Voor deze sublocaties leidt QuickTide de waterstanden af van een referentielocatie die wél bekend is, zoals in het voorbeeld waar Emden afgeleid is van Eemshaven. Dit zie je aan de link "Afgeleid van Eemshaven" boven de locatielijst en uiteraard aan het waarschuwingsbord er naast.
Door te klikken op deze link opent een speciaal sublocatie scherm met alle informatie over de afleiding.

Belangrijk: afgeleide getijde gegevens zijn niet erg nauwkeurig. Gemiddeld kan er al gauw een afwijking van 15 - 30 minuten of meer optreden. Ook de voorspelde waterstand kan 30 cm afwijken. Houd hier goed rekening mee!