De getijgrafiek geeft inzicht in het verloop van het tij. Bij passage van ondieptes en bij vastlopen en loskomen is met het geel-gearceerde vlak de bodem aangegeven.
De getij grafiek kan vanuit alle vier de tabbladen worden oproepen. Het sluiten van de grafiek geschiedt door eenvoudig weer een van de vier tabbladen te selecteren.
Met de
backspace-knop wordt teruggekeerd naar het vorige tabblad.
In de kop van de grafiek is de locatie weergegeven en de getijdetabel waarvan de waterstand in de locatie wordt afgeleid. In dit voorbeeld is de grafiek getekend van het Kimstergat; dit is de grafiek van Harlingen, maar dan 15 minuten later. Ook is de grafiek aangepast voor een eventuele afwijking van waterstand, in dit geval een verhoging van 10 cm.
Met de lijnen in de grafiek zijn getij-puzzeltjes eenvoudig oplosbaar; bijvoorbeeld puzzels zoals: “hoe laat gaat de sluisdeur bij Harlingen weer open?” (d.w.z. wanneer is het water gezakt onder NAP+115) . Schuif hiervoor met de horizontale waterstandstreep op en neer tot het gewenste niveau. De verticale stippellijnen (de "tijdlijnen") lopen dan vanzelf mee.
Het is óók mogelijk om een verticale tijdlijn te verschuiven. Ook dan lopen de andere lijnen vanzelf mee.
Wanneer de getijgrafiek wordt geopend, dan heeft de niveaulijn een "passende" beginwaarde, afhankelijk van het tabblad waar je vandaan komt:
Deze beginwaarde van de niveaulijn wordt met een begeleidende tekst duidelijk gemaakt. In het voorbeeld hierboven is de begeleidende tekst: "Niveau voor passage LAT + 204cm". Hier geeft de lijn dus aan wanneer er nét over het Kimstergat gevaren kan worden.
Zodra niveaulijn handmatig verplaatst wordt verdwijnt de begeleidende tekst.
In de grafiekkop rechtsboven staan de schaalknoppen
Deze schaalknoppen vergroten en verkleinen van de tijdschaal van één dag tot vier weken. |
De boven- en onderkant van het grafiekscherm komen overeen met het hoogste en laagste tij van het jaar, dit helpt je mee om een (subjectief) oordeel over de kracht van het tij te vormen.